چین، بزرگترین قطب تولید انرژیهای تجدیدپذیر جهان، تصمیم گرفته فناوریهای تجدیدپذیر خود را به سطح کاملا متفاوتی ارتقا دهد. دانشمندان از طرحهای تازهی این کشور برای ساخت اولین نیروگاه خورشیدی در فضا پرده برداشتهاند.
آنچه رسانههای چینی گزارش میدهند، طرح نیروگاه خورشیدی درحالگردش در مداری با ارتفاع ۳۶،۰۰۰ کیلومتری از سطح زمین است که میتواند انرژی تشعشعات خورشیدی را بدون دخالت اتمسفر یا تجربهی نوسانات ناشی از تغییر فصول یا حتی شبوروز بهطور پیوسته تبدیل کند. دراینزمینه، ژورنال Science and Technology Daily در چین نیز گزارشی در صفحهی اول خود منتشر کرده که از آغاز ساخت نیروگاه فضایی آزمایشی در شهر چونگکینگ خبر میدهد.
بهگفتهی پانگ ژیهوا، پژوهشگر از آکادمی فناوری فضایی چین، نیروگاه خورشیدی فضایی میتواند منبع تأمین انرژی پاک بیپایان برای بشریت باشد. خودروهای الکتریکی این قابلیت را خواهند داشت که در هر زمان و هر مکانی شارژ شوند. او میافزاید چنین سیستمی میتواند منبع انرژی مطمئنی برای ۹۹ درصد از زمان و در شدت تابشی حدود ۶ برابر شدت نور دریافتی در سطح زمین دراختیارمان قرار دهد. دانشمندان چینی ابتدا قصد دارند بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵، نیروگاههای خورشیدی کوچک و متوسط خود را با هدف تولید برق مونتاژ کنند و آنها را به لایهی استراتوسفر زمین بفرستند. گام بعدی نیز احداث نیروگاه خورشیدی فضایی با ظرفیت تولید مگاواتی است که شروع ساختش سال ۲۰۳۰ برنامهریزی شده است.
بهنقل از لی مینگ، معاون رئیس آکادمی فناوری فضایی چین، انتظار میرود چین اولین کشوری باشد که نیروگاه خورشیدی فضایی با ارزشی عملی احداث کند. پانگ گفت یکی از مشکلات فنی پیش رو، وزن زیاد این نیروگاه برق است که انتظار میرود حدود ۱،۰۰۰ تن باشد. این مقدار بیش از ۴۰۰ تن سنگینتر از ایستگاه بینالمللی فضایی است.